Chcete-li se mluvit o zdravé stravě, tak řeč musí přijít i na zázvor.
Ano, tento podivně vypadající kořen, naskládaný na regálech v obchodech, je skutečně úžasným doplňkem pro zdravý životní styl.
Je kořenitý, ale ne příliš pikantní, a kdysi byl čínskými a indickými léčiteli považován za dar od bohů.
V tomto článku se dozvíte o zázvoru vše podstatné, jeho účinky, i nežádoucí, a kolik ho denně můžete sníst.
Co je zázvor
Zázvor je tropická kvetoucí rostlina, která původně rostla v jihovýchodní Asii. Dnes se však už pěstuje po celém světě. Odborný název zázvoru je Zingiber officinale, který pravděpodobně pochází ze sanskrtského jazyka a v překladu to znamená “koření”.
Tato listnatá rostlina dorůstá do výšky přibližně 91 cm. Roste na ní i třásňové květenství zeleno-purpurové barvy. Kořen zázvoru, t. j. oddenek, je část, která se používá jako koření nebo jako lék. Různé druhy zázvoru mohou mít žluté, červené nebo bílé zbarvení kořenů. Rostlinu během sklizně celou vytrhnou ze země, odstraní její listy a nakonec vyčistí kořeny.
Zázvor můžete jíst čerstvý, sušený, popřípadě jej lze využívat v kuchyni jako koření. Ze zázvoru se také vyrábějí tablety, kapsle a tekuté extrakty. Kořeny této rostliny obsahují přibližně 2% esenciálního oleje, který se používá v kosmetickém průmyslu jako vůně do mýdel a kosmetických výrobků.
Nutriční hodnoty zázvoru
Zázvor má na naše zdraví množství pozitivních účinků. Je to díky tomu, že obsahuje aktivní složku, která se nazývá gingerol. V údajích národní nutriční databáze ministerstva zemědělství USA se rovněž uvádí, že zázvor je bohatý na sacharidy, vlákninu a bílkoviny. Dále obsahuje množství minerálů, včetně sodíku, železa, draslíku, hořčíku, fosforu a zinku. V zázvoru se nachází také vitamín C, kyselina listová, vitamin B6, riboflavin a niacin. [3] [2]
Najdeme v něm i množství protizánětlivých a antioxidačních sloučenin, jako například kyselinu pantotenovou, betakaroten, kapsaicin, kurkumin, kyselinu kávovou a salicylát. Pozitivní účinky na naše zdraví mají i další aktivní sloučeniny. Patří mezi ně shogaoly, zerumbon, terpenoidy, flavonoidy, paradol a zingeron. [4]
Porce polévkové lžíce čerstvého zázvoru obsahuje:
- 4,8 kalorií
- 1,07 gramu sacharidů
- 0,12 gramu vlákniny
- 0,11 gramu bílkovin
- 0,05 gramu tuků
- 0,1 gramu cukru
V zázvoru také najdeme menší množství těchto vitamínů a minerálů:
- vitamínu B3 a B6
- železa
- draslíku
- vitaminu C
- hořčíku
- fosforu
- zinku
- kyseliny listové
- riboflavinu
- niacinu
Účinky zázvoru na organismus
Obsahuje gingerol, což je látka se silnými léčebnými účinky
Zázvor obsahuje éterické oleje, díky kterým má jedinečnou vůni a chuť. Nejdůležitějším z nich je gingerol.
V zázvoru se nachází více než čtyři sta chemických sloučenin, ale výzkumníci se domnívají, že právě díky sloučenině gingerol má kořen této rostliny množství pozitivních účinků na naše zdraví. (5)
Gingerol je tedy hlavní bioaktivní sloučeninou, která se v zázvoru nachází a je zodpovědná za množství léčebných vlastnosti kořene této rostliny. Tato sloučenina má na naše zdraví silné protizánětlivé a antioxidační účinky (1).
Zázvorem se dají léčit mnohé typy nevolnosti, zejména ty ranní
Zázvor je velmi účinný proti nevolnostem (2). Už mnoho let se používá jako lék na mořskou nemoc. Existuje také řada důkazů, které svědčí o tom, že kořeny této rostliny jsou proti této nemoci účinně jako léky na předpis (3).
Zázvor vám může pomoci zbavit se i nevolností, které se vyskytují po operacích. Je vhodný i pro onkologické pacienty, protože pomáhá potlačit nevolnosti, které jsou způsobeny chemoterapiemi (4, 5).
No nejúčinnější je proti nevolnostem, které se vyskytují během těhotenství. Patří mezi ně například ranní nevolnosti.
Výsledky dvanácti studii, kterých se zúčastnilo 1 278 těhotných žen ukázaly, že příjem 1,1 až 1,5 gramové porce zázvoru, dokáže značně snížit symptomy žaludečních nevolností (6).
Zázvor však během těchto experimentů neměl žádný vliv na zvracení.
I přesto, že zázvor se považuje za zdravou potravinu, jeho konzumaci v těhotenství byste měli konzultovat s lékařem. Říká se, že vysoký příjem zázvoru může zvýšit riziko spontánního potratu. Žádná studie však toto tvrzení dosud nedokázala.
Zázvor může zmírnit bolest svalů a jiné bolesti
Mnoho výzkumů ukázalo, že zázvor je účinný proti bolesti svalů, která se objevuje po cvičení.
Potvrdilo se to například během jedenáctidenní studie, během které měli lidé, kteří vykonávali cviky na lokty, denně sníst dva gramy zázvoru. Zúčastněným se po cvičeních značně zmírnila bolest svalů (7).
Zázvor však na bolest svalů, která se běžně vyskytuje po cvičení, okamžitě neúčinkuje. Dokáže jen efektivně zmírnit její průběh (8).
Vědci se domnívají, že tyto účinky na naše tělo má zázvor díky jeho protizánětlivým vlastnostem.
Protizánětlivé účinky zázvoru nám mohou pomoci s osteoartrózou
Osteoartróza je zdravotní problém, který se dost často vyskytuje.
Způsobuje degeneraci kloubů a její symptomy jsou tedy jejich bolesti a nehybnost.
Během kontrolovaného experimentu, kterého se zúčastnilo 247 lidí, trpících osteoartrózou kolenního kloubu, se skupině lidí, která užila zázvorový extrakt, zmírnila bolest. Díky tomu tedy i začali užívat méně léků proti bolesti (9).
Další studie ukázala, že lokální aplikace směsi zázvoru, mastichy, skořice a sezamového oleje, dokáže u pacientů s osteoartrózou zmírnit bolest a zlepšit hybnost kloubů (10).
Zázvor může snížit hladinu cukru v krvi a tím pádem potenciálně zlepšit i rizikové faktory srdečních onemocnění
O tomto účinku zázvoru se dosud mnoho neví. Známé je však už to, že zázvor může mít silné proti cukrovkové vlastnosti.
V roce 2015 se konala studie, které se zúčastnilo 41 pacientů s cukrovkou druhého typu. Zjistilo se, že denní konzumací dvou gramů mletého zázvoru dokáže o 12% snížit hladinu cukru v krvi v lačném stavu (11).
Během dvanácti týdnů se také o 10% snížila hodnota glykovaného hemoglobinu HbA1c, což je marker dlouhodobé hladiny cukru v krvi.
Dále se o 28% snížil poměr apolipoproteinu B a apolipoproteinu AI (apoB / apoAI), a o 23% i markery oxidovaných lipoproteinů. Vysoký poměr apoliproteinov a zvýšená hladina markerů oxidovaných lipoproteinů patří mezi hlavní rizikové faktory srdečních onemocnění.
Mějte však na paměti, že toto byla jen menší studia. Její výsledky se mohou zdát úchvatné, ale je třeba ještě vykonat větší výzkumy, které by vliv zázvoru na tyto rizikové faktory potvrdily.
Zázvor nám může pomoci s chronickými trávicími obtížemi
Chronické zažívací potíže se označují jako dyspepsie. Pro tuto poruchu trávení jsou charakteristické opakující se bolesti a nepříjemné pocity v nadbřišku.
Říká se, že hlavním spouštěčem těchto trávicích obtíží je zpomalené vyprazdňování žaludku.
Několik experimentů přineslo zajímavé zjištění, které spočívalo v tom, že u lidí, kteří trpí dyspepsií, dokáže zázvor urychlit vyprazdňování žaludku.
Lidem, kteří si po polévce dali zázvor, se doba vyprazdňování žaludku zkrátila ze šestnácti na dvanáct minut (12).
Další studie se zúčastnilo 24 zdravých lidí, kteří měli před jídlem konzumovat 1,2 gramu mletého zázvoru. Zjistilo se, že doba vyprazdňování jejich žaludků se zrychlila o 50% (13).
Mletý zázvor může výrazně zmírnit menstruační bolesti
Menstruační bolest (odborně dysmenorea) je typ bolesti, který trápí ženy během menstruačního cyklu.
Jedním z tradičních důvodů, proč lidé zázvor užívají je to, že jim pomáhá ulevit od různých bolestí (včetně těch menstruačních).
V průběhu jedné studie mělo 150 žen během prvních tří dnů menstruačního cyklu sníst každý den gram mletého zázvoru (14).
Zjistilo se, že účinky zázvoru proti menstruačním bolestem jsou podobné účinkům léků s obsahem kyseliny mefenamovej a ibuprofenu.
Zázvor dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi
Vysoká hladina LDL lipoproteinů (t. j. špatného cholesterolu) vám může zvýšit riziko výskytu srdečních chorob.
Potraviny, které konzumujete mohou mít silný vliv na hladinu LDL cholesterolu v krvi.
Během 45-denní studie mělo 85 lidí, kteří měli vysoké hladiny cholesterolu, sníst 3 gramy mletého zázvoru. Ukázalo se, že se jim značně snížila hladina většiny cholesterolových markerů (15).
Tento účinek zázvoru potvrdila i další studie na potkanech, kteří trpěli hypotyreózou. Zázvorový extrakt měl na hladinu LDL cholesterolu v jejich krvi takový efekt jako lék na snížení cholesterolu – atorvastatin (16).
Obě studie také ukázaly, že zázvor dokáže snížit celkovou hladinu cholesterolu a triglyceridů.
Zázvor obsahuje látku, která nás může ochránit před výskytem rakoviny
Rakovina je velmi vážné onemocnění, které se vyznačuje nekontrolovaným růstem buněk.
Mnoho studii již zkoumalo, zda může zázvorový extrakt alternativní léčit některé druhy rakoviny.
Důvodem těchto experimentů bylo, že surový kořen zázvoru obsahuje velké množství 6-gingerolu. O této látce je známo, že má protirakovinné vlastnosti (17, 18).
V průběhu jedné studie mělo 30 lidí denně přijímat dva gramy zázvorového extraktu. Později se jim v tlustém střevě značně snížil počet prozánětlivých cytokinů (19).
Během dalšího experimentu, kterého se zúčastnili lidé s vysokým rizikem výskytu rakoviny tlustého střeva, se však tato zjištění nepotvrdily (20).
Některé menší výzkumy také nasvědčují, že zázvor může zabránit výskytu rakoviny slinivky, prsu či vaječníků. Výsledky těchto studií však nejsou jednotné, a proto je třeba tento účinek zázvoru ještě více prozkoumat (21, 22, 23).
Zázvor nám může zlepšit mozkové funkce a chrání nás i před výskytem Alzheimerovy choroby
Oxidační stres a chronický zánět v našem těle mohou urychlit proces stárnutí. Říká se, že tyto faktory jsou také hlavními spouštěči Alzheimerovy choroby a věkem podmíněného úpadku kognitivních funkci.
Některé experimenty na zvířatech naznačily, že antioxidanty a bioaktivní sloučeniny, které zázvor obsahuje, dokážou potlačit zánětlivé reakce v mozku (24).
Výsledky dalších studií hovoří také o tom, že zázvor dokáže přímo zlepšit mozkovou funkci. Ukázalo se to například během studie, které se zúčastnilo šedesát žen ve středním věku. Konzumací zázvorového extraktu se u nich zlepšil reakční čas a pracovní paměť (25).
To, že zázvor nás dokáže ochránit před věkem podmíněným úpadkem mozkové funkce, potvrdilo i množství studii na zvířatech (26, 27, 28).
Aktivní složka zázvoru nám může pomoci bojovat proti infekčním onemocněním
Gingerol, bioaktivní látka, která se nachází v čerstvém zázvoru, dokáže snížit riziko výskytu infekčních onemocnění.
Zázvorový extrakt dokáže v našem těle zabránit růstu mnoha typů bakterií (29, 30).
Je velmi účinný vůči bakteriím v ústní dutině, které způsobují různá zánětlivá onemocnění dásní, například gingivitida a parodontitida (31).
Čerstvý zázvor může našemu tělu pomoci bojovat i proti respiračnímu sysncycialnému viru (RSV), který je častou příčinou respiračních infekcí (32).
Ztráta tělesné hmotnosti
Experimenty na zvířatech ukázaly, že zázvor dokáže posílit metabolismus. Díky tomuto účinku nám může pomoci i zhubnout a bojovat s obezitou. Konzumací zázvoru se zlepší vaše vytrvalostní kapacita a tím pádem i dokážete efektivněji cvičit. S pomocí zázvoru se také rychleji vrátíte zpět do formy a vtěsnat se i do svého vysněného outfitu [20] [21].
Zmírňuje nachlazení nebo chřipku?
Mnoho lidí dnes konzumuje zázvor kvůli tomu, aby jim pomohl vyléčit se z nachlazení nebo chřipky. Neuvědomují si však, že tento účinek zázvoru je nepodložený.
V roce 2013 vědci zkoumali účinek čerstvého a sušeného zázvoru na jeden respirační virus, který se nacházel v lidských buňkách. (33)
Výsledky tohoto výzkumu ukázaly, že čerstvý zázvor může ochránit náš respirační systém před virem. Sušený zázvor však takový účinek na naše zdraví nemá.
Podobně v roce 2013 zkoumala menší studie popularitu bylinkářství. Různých lidí se tazatelé ptali, jestli na léčení nachlazení nebo chřipky využívají tuto techniku. (34)
Průzkum, kterého se ve dvou různých lokalitách zúčastnilo tři sta pacientů lékárně ukázal, že 69% dotazovaných využívá na své léčení bylinářství. Většina lidí se také vyjádřila, že takové léčení považují za účinně.
Zajímavým zjištěním bylo však to, že i přesto, že zázvor je nejpopulárnější ingredience těchto léků, někteří lidé ho neužívali.
Zázvor a bolest v krku
Zázvor obsahuje bioaktivní sloučeniny. Bioaktivní sloučeniny jsou fytonutrienty, které se nacházejí v některých potravinách a mají příznivé účinky na vaše zdraví. Nejdůležitějšími bioaktivními sloučeninami, které zázvor obsahuje, jsou gingerol a šogaoly (1, 2).
Několik studie ukázaly, že tyto sloučeniny mají protizánětlivé vlastnosti, což znamená, že nám mohou pomoci překonat některé zdravotní potíže (včetně bolesti krku) a zároveň sníží riziko jejich výskytu. Pro správné pochopení účinku zázvoru k léčbě a uklidnění bolesti krku je však třeba provést více kontrolovaných experimentů (3).
Říká se, že zázvor má i antimikrobiální vlastnosti, což nám může pomoci bojovat s různými infekcemi (ať už s bakteriálními nebo virovými), mezi které patří i ty, které způsobují bolesti v krku (4, 5).
Během jedné in vitro (zkumavkové) studie se zjistilo, že desetiprocentní roztok zázvorového extraktu dokáže potlačit Streptococcus mutans, Candida albicans a Enterococcus faecalis, což jsou mikroorganismy, které často způsobují infekce v ústní dutině. Pro lepší porozumění vlivu zázvoru na bakterie a viry, které způsobují bolesti v krku, je však třeba provést ještě více výzkumů (6).
Na závěr je třeba dodat, že zázvor má i antioxidační vlastnosti. Antioxidanty nás mohou ochránit před výskytem různých nemocí a zároveň mají i léčebné účinky. V průběhu jedné studie se však ukázalo, že antioxidační účinky na naše tělo má spíš čerstvý zázvor jako sušený (7, 8, 9).
Pomáhá zlepšit trávení
Čínská medicína vyzdvihuje zázvor jako potravinu, která dokáže usnadnit trávicí proces. Několik účinků zázvoru jsou již léta známé a jsou neodmyslitelnou součástí lidového léčitelství. Výsledky studii z roku 2019, které byly publikovány v časopise Food, Science & Nutrition však hovoří o tom, že pro porozumění efektivní dávky zázvoru je třeba provést další experimenty na lidech. Studie však souhlasili s tím, že existuje množství anekdotických důkazů, které byly potvrzeny klinickými výzkumy [9].
Zvýšené hladiny cukru v krvi po jídle mohou zpomalit vyprazdňování žaludku. To našemu tělu pomůže regulovat vysokou hladinu cukru v krvi a zároveň se nám zklidní žaludek. Tím pádem se udrží i rytmus žaludeční aktivity. Kromě toho se v žaludku nachází množství sloučenin, které zlepšují vstřebávání živin a minerálů z jídla, které konzumujeme. Zázvor dokáže povzbudit apetit, zatímco trávicí trakt se připravuje na příjem potravy a to je důvodem, proč se často podává jako předkrm nebo aperitiv.
Pomáhá nám zbavit se přebytečných plynů ve střevech
Zázvor má silný karminativní účinek, což znamená, že nám pomáhá uvolňovat plyny ve střevech. Nadměrné množství těchto plynů ve střevech neznamená jen to, že se možná ocitnete v nepříjemné situaci. Nahromadění těchto plynů totiž dokáže vyvinout tlak na orgány ve vašem trupu.
Během studie, jejíž výsledky byly publikovány v časopise European Review for Medical and Pharmacological Studies se zjistilo, že zázvor dokáže urychlit trávicí proces. Tento účinek je velmi důležitý pro naše tělo, protože způsobí rychlejší vyprazdňování žaludku. Tím pádem se do tenkého střeva rychleji dostanou i plyny a vy nebudete mít pocit břišního diskomfortu a zbavíte se i nafukování.
Žvýkání malé porce zázvoru může vašemu tělu pomoci správně uvolnit plyny a ochrání vás i před jejich opětovným nahromaděním.
Dávkování a kolik zázvoru můžete přijmout
Během výzkumů se zjistilo, že dávkování zázvoru závisí na zdravotní potíže, se kterou vám má pomoci:
- Dvoutýdenní studie zjistila, že na léčení nevolnosti a zvracení, které vyvolávají léky pro léčbu HIV / AIDS (antiretrovirální léky) vám může pomoci to, že denně sníte gram zázvoru. Tuto porci byste si měli rozdělit na dvě dávky a každou z nich zkonzumovat třicet minut před užitím antiretrovirálních léků.
- Na léčení menstruačních bolestí (dysmenorrheal) užijte 250 mg specifického zázvorového extraktu, které vyrábějí například farmaceutické firmy Zinotoma nebo Goldaru. Extrakt užívejte během prvních tří dnů menstruačního cyklu čtyřikrát za den. Pro dosažení lepšího účinku začněte dva dny před menstruací jíst 1500 mg denní porci mletého zázvoru. Tuto porci si rozdělte maximálně na tři dávky. Mletý zázvor užívejte i během prvních tří dnů menstruačního cyklu.
- Studie, které trvaly tři dny až tři týdny zjistili, že zbavit se ranní nevolnosti vám pomůže 500 až 2500 mg denní porce zázvoru. Tuto porci si rozdělte na dvě až čtyři dávky.
- Množství studii zkoumalo i vliv produktů zázvorových extraktů na osteoartrózu. Dávkování se lišilo podle typu extraktu. Na léčení osteoartrózy můžete každý den přijímat 170 mg extraktu Eurovita 33 (EV ext-33), který užívejte třikrát do dne. Dobrou volbou je i extrakt Eurovita 77 (Ev ext-77), který obsahuje zázvor v kombinaci s alpiniou. Výsledky studii doporučují denně užívat 255 mg dávku tohoto extraktu, kterou príjmajte dvakrát do dne. V průběhu experimentů byl zkoumán také zázvorový extrakt Zintona EC. Zúčastnění lidé měli denně užívat 250 mg porce tohoto extraktu, které přijímaly čtyřikrát do dne. Posledním zázvorovým extraktem, který se k léčbě osteoporózy doporučuje je Eurovita 35 (EV ext-35). Během experimentů měli lidé v průběhu čtyř týdnů každý den užívat 340 mg dávku tohoto extraktu spolu s 1000 mg dávkou glukosaminu.
Nežádoucí účinky zázvoru
Může nám způsobit pálení žáhy
Denně byste neměli sníst více než čtyři gramy zázvoru. Konzumace nadměrného množství této potraviny totiž může ve vašem těle vyvolat pálení žáhy. Anekdotické důkazy svědčí io tom, že zázvor může v našem těle vyvolat žaludeční nevolnosti a říhání.
Když však zázvor užíváte jako alternativní lék a trápí vás pálení žáhy, sáhněte raději po zázvorových kapslích, které tento nežádoucí účinek nezvyknou vyvolávat.
Během jedné studie, která zkoumala různé účinky zázvoru na naše tělo, se hodně zúčastněných lidí stěžovalo na pálení žáhy (1). Nežádoucí účinky včetně pálení žáhy se nejčastěji vyskytovaly po konzumaci více než 5 gramů zázvoru denně (2).
Může nám způsobit žaludeční nevolnosti
O tomto nežádoucím účinku se toho dosud mnoho neví. Zázvor podporuje vylučování žluči a tím pádem nám i zlepšuje trávení. Když však náš žaludek je prázdný, může nám tento účinek zázvoru způsobit zdravotní potíže včetně zrychleného vyprazdňování žaludku, což může vést k narušení činnosti trávicího systému či k žaludečním nevolnostem.
Navíc gingerol, který zázvor obsahuje, je podobný kapsaicinu, což je aktivní složka mnoha koření a chilli papriček. Z toho vyplývá, že po konzumaci zázvoru vás může znepokojit podráždění žaludku a přebytek kyseliny žaludeční.
Některé studie však tvrdí přesný opak. Zázvor podle nich dokáže podráždění žaludku vyléčit (6), a proto je třeba provést více výzkumů, které by zjistily, zda zázvor opravdu tento zdravotní problém způsobuje.
Jeho konzumace nemusí být bezpečná pro těhotné ženy
I přesto, že zázvor dokáže těhotným ženám pomoci s nevolnostmi, je třeba znát i temné stránky této byliny. Mnozí výzkumníci se totiž domnívají, že konzumací zázvoru se dokáže zvýšit riziko výskytu spontánního potratu (7). To však platí pouze v případě, kdy během těhotenství sníte více než 1500 mg zázvoru za den (8). Příjem menší dávky zázvoru těhotným ženám neuškodí.
Během těhotenství se nedoporučuje ani velké dávky zázvorových doplňků, které také mohou vyvolat spontánní potrat nebo způsobit další komplikace. I přesto, že konzumace takového množství zázvoru, jak se nachází v běžné stravě může pro běžného člověka jevit bezpečnou, během těhotenství to může způsobit problémy. Příjem nadměrného množství této potraviny v těhotenství může způsobit i výskyt kyselého refluxu a pálení žáhy (8).
Zázvor také dokáže snížit agregaci krevních destiček (trombocytů) a tím se zvyšuje riziko krvácení (9). A proto se jeho konzumace jistý čas nedoporučuje čerstvým maminkám, které během porodu ztratily velké množství krve.
Dokáže způsobit nedostatek cukru v krvi
Obecně je známo, že zázvor pomáhá diabetikům snížit hladinu cukru v krvi. Když však užíváte léky na cukrovku, může vám způsobit další zdravotní problémy (11). Tato bylinka totiž dokáže zvýšit účinnost léků na cukrovku a to může způsobit hypoglykémii nebo nadměrné snížení hladiny cukru v krvi.