Carnivore dieta je založena na konzumaci stravy složené z výlučně masa a živočišných produktů.
Říká se o ní, že má podporovat hubnutí, regulovat hladinu cukru v krvi a účinkovat proti prudkým změnám nálad.
Dieta je však mimořádně restriktivní a z dlouhodobého hlediska pravděpodobně nezdravá. Žádný výzkum navíc nepodporuje její údajné výhody.
V tomto článku se ní dozvíte vše podstatné a zda může pomoci při hubnutí, o její potenciálních výhodách a negativech a o tom, jak ji dodržovat.
Co je to carnivore dieta?
Carnivore dieta je restriktivní dieta, která zahrnuje konzumaci masa, ryb a dalších živočišných potravin, jako jsou vejce a některé mléčné výrobky.
Tato dieta vylučuje konzumaci všech ostatních potravin včetně ovoce, zeleniny, luštěnin, obilovin, ořechů a semen.
Propagátoři také doporučují vyloučit nebo omezit příjem mléčných výrobků s nízkým obsahem laktózy – cukru nacházejícího se v mléce a mléčných výrobcích – jako jsou máslo a tvrdé sýry.
Carnivore dieta vychází z kontroverzního přesvědčení, že naši předkové jedli hlavně maso a ryby a že za dnešní vysoký výskyt chronických chorob mohou naše současné stravovací návyky a příjem sacharidů.
Jiné populární diety s nízkým obsahem sacharidů, jako je keto a paleo dieta, omezují, ale zcela nevylučují příjem sacharidů. Carnivore dieta neakceptuje příjem žádných sacharidů.
Shawn Baker, bývalý americký ortopedický lékař, je nejznámějším propagátorem carnivore diety. Jako důkaz, že dieta dokáže léčit depresi, úzkost, artritidu, obezitu, cukrovku a další zdravotní problémy, uvádí tvrzení těch, kteří tuto dietu dodržují a jsou spokojeni (2).
Žádný výzkum však dosud neanalyzoval účinky carnivore diety. Navíc, v roce 2017 byla lékaři odebrána lékařská licence Lékařskou asociací Nového Mexika pro obavy z jeho lékařských kompetencí (3).
Jak dodržovat carnivore dietu
Dodržování diety zahrnuje vyloučení všech rostlinných potravin z vaší stravy a konzumaci výlučně masa, ryb, vajec a malého množství mléčných výrobků s nízkým obsahem laktózy.
Potraviny, které můžete konzumovat zahrnují hovězí, kuřecí, vepřové, jehněčí, krůtí maso a vnitřnosti, lososa, sardinky, bílé ryby a malé množství vysokoprocentních smetany a tvrdého sýra. Povolené je také máslo, sádlo a morek.
Propagátoři této diety zdůrazňují konzumaci mastných částí masa, abyste tak dosáhli svou denní energetickou potřebu.
Carnivore dieta podporuje pití vody a vývaru z hovězích kostí, ale naopak zakazuje pití čaje, kávy a jiných rostlinných nápojů.
Dieta nezahrnuje žádné konkrétní pokyny týkající se příjmu kalorií, velikosti porce nebo počtu jídel, které můžete zkonzumovat v jeden den. Většina propagátorů této diety tvrdí, že byste měli jíst tak často, jak chcete.
Potraviny, které můžete v rámci carnivore diety konzumovat:
Carnivore dieta zahrnuje pouze živočišné produkty a vylučuje všechny ostatní potraviny.
Ten, kdo dodržuje carnivore dietu může konzumovat:
- Maso: hovězí, kuřecí, krůtí, jehněčí, vepřové maso, vnitřnosti atd.
- Ryby: losos, makrela, sardinky, krab, humr, tilapie, sleď atd.
- Další živočišné produkty: vejce, vepřové sádlo, morek, vývar ze morkové kosti atd.
- Mléčné výrobky s nízkým obsahem laktózy (v malém množství): vysokoprocentní smetana, tvrdý sýr, máslo atd.
- voda
Podle některých propagátorů této diety je povoleno konzumovat i sůl, pepř a ochucovadla bez sacharidů.
Někteří lidé do svého jídelníčku navíc zahrnou i jogurt, mléko a měkký sýr, avšak původní dieta jejich nezahrnuje kvůli vysokému obsahu sacharidů.
Potraviny, kterým je třeba zabránit
Carnivore dieta vylučuje všechny potraviny, které nejsou živočišného původu.
Dieta zakazuje konzumaci:
- Zelenina: brokolice, květák, brambory, zelená fazole, paprika atd.
- Ovoce: jablka, bobule, banány, kiwi, pomeranče atd.
- Mléčné výrobky s vysokým obsahem laktózy: mléko, jogurt, měkký sýr atd.
- Luštěniny: fazole, čočka atd.
- Ořechy a semena: mandle, dýňová semínka, slunečnicová semínka, pistácie atd.
- Obiloviny: rýže, pšenice, chléb, quinoa, těstoviny atd.
- Alkohol: pivo, víno, tvrdý alkohol atd.
- Cukry: stolní cukr, javorový sirup, hnědý cukr atd.
- Nápoje kromě vody: limonáda, káva, čaj, ovocné šťávy atd.
Původní carnivore dieta tyto potraviny do svého jídelníčku nezahrnula, i přesto, že někteří lidé dodržující dietu tyto potraviny konzumují.
Výhody carnivore diety – jsou nějaké?
Jelikož carnivore dieta vylučuje sacharidy, eliminuje konzumaci sušenek, koláčů, bonbónů, limonád, pečiva a podobných jídel s vysokým obsahem sacharidů.
Tyto potraviny mají nízký obsah prospěšných živin a často vysoký obsah kalorií, proto by je měla zdravá dieta omezit.
Potraviny s vysokým obsahem cukru mohou být problematické pro lidi s cukrovkou, protože zvyšují hladinu cukru v krvi. Pro kontrolu cukrovky se často doporučuje omezit množství rafinovaných sacharidů a sladkých potravin (12).
Úplná eliminace sacharidů v carnivore dietě se však pro léčbu cukrovky nedoporučuje a ani není nezbytná. Namísto toho se doporučuje konzumovat menší množství zdravých sacharidů s vysokým obsahem vlákniny, které nezpůsobují prudký pokles hladiny cukru v krvi (12).
Na omezení cukru a nadbytečných sacharidů však nemusíte přejít na omezující carnivore stravování. Mnohem jednodušší a zdravější je flexibilní stravování nebo následování všeobecných principů zdravého stravování.
Může vám pomoci při hubnutí?
Některé elementy carnivore diety mohou vést k hubnutí. Studie prokázaly, že potraviny s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů může podporovat hubnutí (4, 5, 6).
Je to proto, že díky bílkovinám se cítíte po konzumaci jídla déle sytí, což může vést ke sníženému příjmu kalorií a následnému hubnutí. Bílkoviny zvětšují míru metabolismu a pomáhají vám spálit více kalorií (7, 8, 9).
Z krátkodobého hlediska je pravděpodobné, že dodržováním carnivore diety se budete cítit plnější a zkonzumujete tak méně kalorií.
Jistá 3-měsíční studie u 132 dospělých s nadváhou nebo obezitou porovnávala účinky na úbytek hmotnosti při 4 dietách s omezeným příjmem energie, které obsahovaly různé množství sacharidů a bílkovin (4).
Lidé, kteří konzumovali stravu s vysokým obsahem bílkovin 0,9 – 1,3 gramu na kg tělesné hmotnosti za den, ztratili významně hmotnostních a tukové hmoty než ti, kteří konzumovali 0,6 – 0,8 gramu na kg tělesné hmotnosti za den (4).
Další studie přišli s podobnými výsledky, což znamená, že zvýšení příjmu bílkovin a snížení příjmu sacharidů může vést k trvalejšímu hubnutí jako diety s nižším obsahem bílkovin a vyšším obsahem sacharidů (10).
Kvůli hubnutí však nemusíte ze své stravy zcela vyloučit sacharidy. Hlavním spouštěčem hubnutí je snížení celkového příjmu kalorií, čeho můžete dosáhnout snadněji při vyšším příjmu bílkovin (11).
Vysoce restriktivní povaha carnivore diety navíc ztěžuje její dlouhodobé dodržování.
Doporučené čtení: Bílkoviny a hubnutí: jaká je jejich role?
Nevýhody carnivore diety
Kvůli své vysoce restriktivní povaze a úplnému vyloučení většiny potravin z jídelníčku existuje mnoho nevýhod carnivore diety.
Vysoký obsah tuků, cholesterolu a sodíku
Vzhledem k tomu, že carnivore dieta sestává pouze z konzumace živočišných potravin, může obsahovat vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu.
Nasycený tuk může zvýšit váš LDL (špatný) cholesterol, což může zvýšit riziko vzniku srdečních chorob (13).
Nedávné studie však dokazují, že vysoký příjem nasycených tuků a cholesterolu není pevně propojen s vyšším rizikem vzniku srdečních chorob (14, 15).
Přesto může být konzumace velkého množství nasycených tuků v carnivore dietě nevhodná. Žádný výzkum neanalyzoval účinky konzumace výlučně živočišných potravin, proto nejsou dosud známy účinky konzumace tak vysoké hladiny tuků a cholesterolu.
Průmyslově zpracované maso, například slanina, šunka či párky, navíc obsahují vysoké množství sodíku.
Konzumace velkého množství těchto jídel v carnivore stravě může vést k nadměrnému příjmu sodíku, což souvisí se zvýšeným rizikem vysokého krevního tlaku, nemocí ledvin a dalších negativních zdravotních problémů (16).
Příjem průmyslově zpracovaného masa má negativní účinky na výskyt určitých druhů rakoviny včetně rakoviny tlustého střeva a konečníku (17).
Nedostatok určitých mikroživín a prospešných rastlinných zlúčenín
Carnivore dieta vylučuje ze stravy vysoce výživná jídla, jako například ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky, které obsahují prospěšné vitamíny a minerály.
I když je maso výživné a poskytuje mikroživiny, nemělo by být jedinou složkou vaší stravy. Dodržování restriktivní diety, jako je tato, může vést k nedostatkům příjmu některých živin a nadměrné konzumaci jiných (18).
Strava obsahující rostlinné potraviny navíc souvisí s nižším rizikem vzniku určitých chronických stavů, jako jsou srdeční choroby, některé druhy rakoviny, Alzheimerova choroba a cukrovka 2. typu (19, 20, 21).
A to nejen díky vysokému obsahu vitamínů, vlákniny a minerálů v rostlinných potravinách, ale také díky jejich prospěšným rostlinným sloučeninám a antioxidantem (20).
Carnivore dieta tyto sloučeniny neobsahuje a proto není vhodná pro dlouhodobé praktikování.
Neposkytuje tělu vlákninu
Vláknina, nestravitelný sacharid, který podporuje zdraví střev a zdravé vyprazdňování, se nachází pouze v rostlinných potravinách jako je ovoce, zelenina, luštěniny, těstoviny či obiloviny (22).
Carnivore dieta neobsahuje vlákninu, což může u některých lidí způsobit zácpu (23).
Vláknina je navíc neuvěřitelně důležitá pro správnou rovnováhu bakterií ve střevě. Ve skutečnosti může neoptimální zdraví střev vést k mnoha problémům a může dokonce souviset s oslabenou imunitou a rakovinou tlustého střeva (24, 25).
Jedna studie na 17 mužích s obezitou zjistila, že vysokoproteinová dieta s nízkým obsahem sacharidů významně snížila hladinu sloučenin, které chrání tělo před rakovinou tlustého střeva, v porovnání s vysoce bílkovinnými dietami se středním obsahem sacharidů (25).
Dodržování carnivore diety tedy může potenciálně poškodit zdraví vašich střev z dlouhodobého hlediska.
Pro některé lidi nemusí být vhodná
Carnivore dieta může být pro některé lidi obzvlášť problematická.
Tuto dietu by neměly dodržovat ti, kteří chtějí potřebují omezit příjem bílkovin, včetně lidí s chronickým onemocněním ledvin (26).
Lidé, kteří jsou citlivější na cholesterol v potravinách by měli být opatrní při konzumaci velkého množství jídel s vysokým obsahem cholesterolu, jakým jsou živočišné produkty (27).
Kromě toho by tuto dietu neměli dodržovat lidé se speciálními stravovacími požadavky. Patří sem děti a těhotné nebo kojící ženy.
Tuto dietu by neměly vyzkoušet ani lidé, kteří trpí poruchami příjmu potravy nebo bojují s restriktivním stravováním.
Není maso jako maso
Lidé konzumovali maso odjakživa, a proto je k tomu přizpůsoben i jejich trávicí systém.
Tradiční kmeny jako Masajové jedli mnohem více červeného masa než průměrný obyvatel západu, a přesto měly výborné zdraví (1).
Maso, které se dnes konzumuje, je však jiné než to, které jedli lidé v minulosti. V průběhu dne se zvířata volně potulovali a jedli trávu, hmyz nebo jinou pro ně přirozenou stravu.
Představte si divokou krávu na poli před 10 000 lety, která se volně potuluje a žvýká trávu a různé další jedlé rostliny.
Maso z tohoto zvířete se liší od masa pocházejícího z krávy, která se narodila a byla chována na farmě, která byla krmena krmivem na bázi obilí a níž byly podávány hormony a antibiotika podporující růst.
Dnes jsou některé masné výrobky po porážce zvířat vysoce zpracované. Jsou uzené, konzervované, pak ošetřeny dusičnany, konzervačními látkami a různými chemikáliemi.
Je velmi důležité rozlišovat mezi různými druhy masa:
- Průmyslově zpracované maso: Tyto výrobky obvykle pocházejí z tradičně chovaných krav, jejichž maso pak prochází různými způsoby zpracování. Patří sem například klobásy a slanina.
- Běžné červené maso: Běžné červené maso je poměrně nezpracované, i přesto, že jsou krávy chované na farmě. Maso, které je syrové červené, je definováno jako červené maso. Patří sem jehněčí, hovězí, vepřové a podobně.
- Bílé maso: Maso, které je při vaření bílé, je definováno jako bílé maso. Patří sem maso z drůbeže, jako je kuřecí a krůtí maso.
- Organické maso ze zvířete odchovaných na trávě: Toto maso pochází ze zvířat, která byla přirozeně krmena a chována ekologicky, bez hormonů. Neobsahuje žádné přidané umělé chemikálie.
Při zkoumání účinků masa na zdraví je důležité si uvědomit, že ne všechny druhy masa jsou pro vaše zdraví stejné.
Průmyslově zpracované maso může způsobit některé chronické nemoci
Konzumace průmyslově zpracovaného masa je spojena se zvýšeným rizikem vzniku mnoha chronických chorob.
Mezi ně patří:
- Vysoký krevní tlak (hypertenze) (3, 4).
- Onemocnění srdce (2, 5).
- Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) (6, 7, 8, 9).
- Rakovina střev a žaludku (2, 10, 11, 12, 13, 14).
Studie o konzumaci průmyslově zpracovaného masa u lidí mají spíše pozorovací charakter. Výsledky studii dokazují, že lidé, kteří jedí průmyslově zpracované maso, jsou náchylnější na výše zmíněné nemoci, ale neexistují důkazy, že tyto nemoci způsobilo právě zpracované maso.
I přesto jsou důkazy přesvědčivé, protože spojitosti jsou silné a konzistentní.
Tyto výsledky navíc podporují studie na zvířatech. Například takové studie na potkanech dokazují, že konzumace průmyslově zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny střev (15).
Je důležité to, jak maso připravíte
Lidé podle odhadů připravují a vaří maso nejméně 250 000 let. Vaření masa odbourává všechny tvrdé vlákna a pojivovou tkáň, díky čemuž se snadněji žvýká, stráví, a to vede k lepší absorpci živin (1, 2).
Vaření masa navíc zabíjí škodlivé bakterie, jako je salmonela a E. coli, které způsobují otravu jídlem, která vede k různým nemocem nebo dokonce k smrti (3, 4).
Vaření masa však může snížit jeho antioxidační kapacitu v závislosti na tom, jak a jak dlouho se vaří (5).
Živiny se mohou ztratit i během procesu přípravy masa. Rozsah, v jakém k tomu dojde, je výrazně ovlivněn metodou přípravy.
A co víc, dlouhodobé ohřívání masa vysokými teplotami může vést k tvorbě škodlivých sloučenin, které mohou zvyšovat riziko vzniku různých onemocnění.
Mezi nejběžnější způsoby vaření při vysoké teplotě patří grilování, vaření, smažení a fritování.
Metody vaření při vysoké teplotě mohou vytvářet nezdravé sloučeniny, jako jsou heterocyklické aminy (HA), konečné produkty pokrokové glykace (Ages) a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU).
Ty se zvyknou tvořit při velmi vysokých teplotách, když některé živiny v mase zreagují s některými jeho dalšími složkami (6, 7).
Tyto nezdravé sloučeniny souvisí se zvýšeným rizikem vzniku několika typů rakoviny, včetně rakoviny prsu a slinivky (8, 9, 10).
Ukázka jídelníčku
Je těžké dlouhodobě dodržovat carnivore dietu, protože není velmi rozmanitá.
Zde je pětidenní ukázka menu carnivore diety:
- den
- Snídaně: vajíčka, slanina, sardinky
- Oběd: burger z krůtí karbanátky, sušený losos, kousky hověziny
- Večeře: filet mignon, krab, kuřecí játra
- Rychlé občerstvení: malé množství parmezánu, sušené maso
- den
- Snídaně: krevety, vajíčka, malý pohár vysokoprocentních smetany
- Oběd: steak z nízké roštěné, tuňák, sušená hovězí
- Večeře: jehněčí kotlety, hřebenatky, hovězí játra
- Rychlé občerstvení: malé množství tvrdého sýra čedar, kostní vývar
- den
- Snídaně: vajíčka, losos, párky s krůtím masem
- Oběd: kousky hověziny, vepřové kotlety, makrela
- Večeře: burger z krůtí karbanátky, malé množství parmezánu, vývar ze morková kostí
- Rychlé občerstvení: vejce natvrdo, krevety
- deň
- Snídaně: pstruh, kousky kuřecího masa, slanina
- Oběd: hovězí masové kuličky, malé množství sýra čedar, sušený losos
- Večeře: krab vařený, filet mignon
- Rychlé občerstvení: sardinky, sušená hovězí
- deň
- Snídaně: vajíčka, kuřecí a krůtí párky
- Oběd: jehněčí pečeně, kuřecí játra, vepřová kotleta
- Večeře: flank steak, mušle uvařené na másle, malý pohár vysokoprocentních smetany
- Rychlé občerstvení: vývar z kostí, sušené krůtí maso