Chia semínka jsou prezentovány jako další zázračné jídlo.
Je to opravdu tak?
Nebo mají odpůrci pravdu a jsou vlastně k ničemu?
Je snadné se nechat unést emocemi a tvrdit si umíněně své.
Proto se na ně podíváme objektivně a zjistíte, jaké mají učinky na zdraví, a také se podíváme, jestli mají nějaké nežádoucí.
Co jsou chia semínka ve zkratce
Chia semínka jsou drobné černé semínka, které se získávají z rostliny chia (šalvěje hispánské).
Semínka pocházejí z Mexika a Guatemaly. Na tomto území jejich Aztékové a Mayové konzumovali jako hlavní jídlo. Slovo “chia” v jazyce starověkých Mayů znamená “síla” (1).
Chia semínka mají vysoký obsah vlákniny, omega-3 mastných kyselin, vysoce kvalitních bílkovin a některých nezbytných minerálů či antioxidantů.
Mohou nám zlepšit zdraví trávicího traktu a zvýšit úroveň omega-3 mastných kyselin v krvi, které jsou prospěšné pro srdce. Konzumací semínek se také snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a diabetu.
Chia semínka jsou malé, ploché a mají vejčitý tvar. Jejich povrch je lesklý a hladký. Barva semínek se pohybuje od bílé po hnědou až černou (2).
Tyto semínka se dají konzumovat různými způsoby. Můžeme je namočit a pak přidat do ovesné kaše, pudinku nebo pečiva. Semínky se dají posypat i saláty či jogurt.
Dokáží vstřebávat tekutinu a vytvářet gel, a proto se využívají i na zahušťování omáček a jako náhrada vajec (3, 4).
Nutriční hodnoty chia semínek
Hrst (28 gramů) chia semínek obsahuje 138 kalorií, 6% vody, 46% sacharidů (83% z nich tvoří vláknina), 34% tuku a 19% bílkovin.
100 gramů chia semínek obsahuje tyto živiny (5):
- 486 kalorií
- 6% vody
- 16,5 gramu bílkovin
- 42,1 gramu sacharidů
- 0 gramů cukru
- 34,4 gramu vlákniny
- 30,7 gramu tuku. Z toho:
- 3,33 gramu nasycených tuků
- 2,31 gramu mononenasycených tuků
- 23,67 gramu polynenasycených tuků
- 7,83 gramu Omega-3
- 5,84 gramu Omega-6
- 0,14 gramu trans tuků
Důležité je i to, že chia semínka jsou bezlepkové.
Sacharidy a vláknina
Více než 80% obsahu sacharidů chia semínek tvoří vláknina.
Porce 28 gramů chia semínek se může pyšnit 11 gramy vlákniny, což je slušná dávka z doporučené denní dávky pro muže a ženy. Denně by muži měli zkonzumovat 25 gramů vlákniny a ženy – 38 gramů (6).
Většina vlákniny v semínku je rozpustná. Říká se, že tento typ vlákniny nám může pomoci snížit riziko cukrovky (7, 8, 9, 10).
Některé nerozpustné vlákniny mohou být podobně jako rozpustné vlákniny enzymy ve vašem střevě. To znamená, že mohou podporovat vytváření krátkořetězcových mastných kyselin a zlepšovat zdraví tlustého střeva (6, 11).
Potom jako chia semínka namočíme do vody nebo do jiné tekutiny, jejich vláknina vstřebá 10 až 12-násobek své hmotnosti. Semínka se pak přemění na masu, která připomíná gel (7).
Tuky
Jednou z unikátních vlastností chia semínek je jejich vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro naše srdce.
Přibližně 75% tuků, které chia semínka obsahují, tvoří omega-3 alfa-linolenová kyselina. Dalších 20% tuků je složených z omega-6 mastných kyselin (12, 13, 14).
Chia semínka jsou tedy jedním z nejznámějších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin. Hodnoty omega-3 mastných kyselin v chia semínkách jsou vyšší než v lněných semínkách (15, 16).
Někteří vědci tvrdí, že vyšší příjem omega-3 ve srovnání s omega-6 dokáže snížit záněty v těle (17).
Jelikož chia semínka obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, podporují nižší poměr omega-6 k omega-3. Tento nízký poměr může snížit riziko výskytu chronických chorob, jako například onemocnění srdce, rakoviny, zánětlivých onemocnění či předčasné smrti (17, 18).
Obsah omega-3 mastných kyselin v chia semínkách není však až tak velký jako v rybách či rybím oleji. Ryby totiž obsahuje i kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA).
Předtím, jak vaše tělo dokáže zužitkovat alfa-linolenovou kyselinu z chia semínek, musí se tato kyselina přeměnit na aktivní formy (na kyselinu eikosapentaenovou a dokosahexaenovou). Nicméně tento proces je velmi neefektivní (19, 20, 21, 22, 23).
Bílkoviny
Chia semínka obsahují 19% bílkovin, což je srovnatelné s jinými semínky. Takové velké množství bílkovin nenajdeme ani ve většině obilovin a zrnek (13, 24, 25, 26).
Příjem velké porce bílkovin navíc dokáže zlepšit pocit sytosti po konzumaci jídel a tedy i snížit počet zkonzumovaných porci (27, 28).
Tyto semínka obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, a proto jsou vysoce kvalitním rostlinným zdrojem bílkovin. Nedoporučují se však jako jediný zdroj bílkovin pro dětí (29, 30).
Vitamíny a minerály
Chia semínka obsahují vysoké množství mnoha minerálů. Na vitamíny jsou však chudé.
Nejvíce se v nich nacházejí tyto minerály:
- Mangan. Semínka jsou bohaté na mangan, který je nepostradatelný pro metabolismus, růst a vývoj (31).
- Fosfor. Obvykle ho nacházíme v jídlech, které jsou bohaté na bílkoviny. Fosfor pomáhá zlepšit zdraví kostí a udržuje i naše tkáně (32).
- Měď. Tento minerál dnes často chybí v naší stravě. Měď je důležitá pro zdraví srdce (33).
- Selen. Toto je důležitý antioxidant, který se podílí na mnoha procesech v těle (34).
- Železo. Je součástí hemoglobinu v červených krvinkách. Podílí se také na přepravě kyslíku celým naším tělem.
- Hořčík. Tento minerál často chybí ve stravě lidí v moderních zemích. Je velmi důležitý pro mnohé procesy v lidském těle (35).
- Vápník. Minerál, který se ve velkých množstvích vyskytuje ve vašem těle. Je nezbytný pro kosti, svaly a nervy (36).
Další látky v chia semínkách
Chia semínka obsahují řadu užitečných rostlinných sloučenin. Patří mezi ně (12, 14, 37):
- Kyselina chlorogenová. Tento antioxidant dokáže snížit krevní tlak (38, 39).
- Kyselina kávová. Tato látka se ve velkých hodnotách vyskytuje v mnoha potravinách rostlinného původu. S její pomocí může vaše tělo bojovat se zánětem (40).
- Quercetin. Tento silný antioxidant může snížit riziko výskytu srdečních chorob, osteoporózy a některých druhů rakoviny (41, 42, 43).
- Kemferol. Říká se, že tento antioxidant dokáže snížit riziko vzniku rakoviny a jiných chronických chorob (44, 45).
Suché chia semínka mají i delší trvanlivost, protože antioxidanty zabraňují poškození jejich tuků (46, 47).
Účinky chia semínek na váš organismus
Chia semínka jsou bohaté na antioxidanty
Další vlastností, kterou se chia semínka pyšní je, že v nich najdeme vysoký obsah antioxidantů (2, 3).
Antioxidanty chrání citlivé tuky v semínkách proti zkáze (4).
Ačkoli někteří experti tvrdí, že účinnost antioxidantů z doplňků stravy je mizivá, ty z potravin mohou mít pozitivní vliv na naše zdraví (5).
Tyto antioxidanty totiž bojují proti vytváření volných radikálů, které dokáží poškodit molekuly buněk a jsou jednou z příčin stárnutí, a výskytu takových nemocí, jako je rakovina (6, 7).
Téměř všechny sacharidy v těchto semínkách tvoří vláknina
Hrst chia semínek (kolem 28 gramů) obsahuje 12 gramů sacharidů, z toho 11 gramů tvoří vláknina, kterou vaše tělo nestráví. Ačkoliv vláknina patří do skupiny sacharidů, její zdravotní účinky se drasticky liší od lehce stravitelných sacharidů, jakými jsou například škrob či cukr.
Porce 28 gramů chia semínek obsahuje pouze jeden gram lehce stravitelných sacharidů, což je velmi málo, a proto tyto semínka patří k potravinám s nízkým obsahem sacharidů.
Díky tomu, že obsahují velké množství snadno rozpustné vlákniny, dokáží chia semínka vstřebat ve vodě 10 až 12-násobek své hmotnosti. Pak se přemění na něco jako gel, který se rozpíná ve vašem břiše (8).
A tímto by se teoreticky měl zvýšit pocit sytosti a mělo by se i zpomalit vstřebávání potravy. Díky této vlastnosti semínek můžeme také přijmout méně kalorií.
Vlákninu také konzumují prospěšné bakterie ve vašem střevě. Pro vaše zdraví je důležité a klíčové, aby střevní flóra byla dobře živená (9).
Jelikož až 40% obsahu chia semínek tvoří vláknina, dělá to z nich jeden z nejlepších zdrojů vlákniny na světě.
Chia semínka jsou bohaté na kvalitní bílkoviny
Chia semínka obsahují slušné množství bílkovin – tvoří 14% jejich obsahu, což je velmi mnoho v porovnání s ostatními rostlinnými zdroji.
Mají i dobré vyvážení esenciálních aminokyselin, takže vaše tělo by mělo být schopno plně využít bílkoviny z jejich obsahu (10, 11).
Rovněž bílkoviny mají množství pozitivních účinků na naše zdraví a nepochybně je to i jedna ze složek živin, která nám pomáhá nejvíce při hubnutí.
Vysoký příjem bílkovin snižuje apetit a zjistilo se i to, že po jejich konzumaci se snižuje Množství nutkavých myšlenek na jídlo až o 60%. O 50% se takové snižuje chuť na jídlo v nočních hodinách (12, 13).
Chia semínka také představují skvělý zdroj bílkovin, především pro lidi, kteří jedí málo živočišných produktů nebo jejich nejedí vůbec.
Chia semínka a hubnutí
Mnoho specialistů v oblasti zdraví tvrdí, že chia semínka jsou nápomocné při hubnutí.
Jejich rozpustná vláknina vstřebává velké množství vody a zvyšuje svůj objem v žaludku. To by mělo zlepšit pocit sytosti a zpomalit vstřebávání potravin (14).
Některé studie zkoumaly rozpustnou přírodní vlákninu glukomannan. Zjistilo se, že podobně jako i ostatní rozpustné vlákniny, i tato nám dokáže pomoci zhubnout (15, 16).
Bílkoviny v chia semínkách také dokáží snížit apetit a tím i nadměrný příjem potravin.
Jedna studie také ukázala, že jedením chia semínek na snídani se zvýší pocit sytosti, čili nebudete mít krátce po snídani opět potřebu jíst (17).
Nicméně výsledky experimentů, které zkoumali, jak moc jsou chia semínka nápomocné při hubnutí, nebyly potěšující.
Například jednoho experimentu se zúčastnilo 90 obézních lidí, kteří v průběhu dvanácti týdnů měli sníst 50 gramů chia semínek denně. Ukázalo se, že to nemělo žádný vliv na jejich hmotnost ani na zdravotní stav (18).
Ani během dalšího 10-týdenního experimentu, kterého se zúčastnilo 62 žen, se neukázal pozitivní účinek chia semínek na hmotnost jejich těla. U žen se však zvýšily hodnoty omega-3 mastných kyselin v krvi (19).
Naopak, během šestiměsíční studie, které se zúčastnil obézní lidé, trpící cukrovkou druhého typu a kteří konzumují jídla s nižším obsahem kalorií se ukázalo, že každodenní jedení chia semínek vedlo k větší ztrátě hmotnosti ve srovnání s užívání placeba (20).
Mnoho vědců však tvrdí, že i když konzumací samotných chia semínek nezhubnete, mohou být užitečné, když se přidají do diety na hubnutí, při které budete v kalorickém deficitu.
Proces hubnutí však netvoří jen samotné jídlo. Jeho součástí jsou i jiné složky zdravého životního stylu, jako například spánek či vhodné cvičení.
Chia semínka nám tedy mohou pomoci zhubnout jen tehdy, když je zkombinujeme s přiměřeným kalorickým příjmem a zdravou životosprávou.
Chia semínka a omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Chia semínka jsou bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Pokud jejich obsah porovnáme na stejné množství, tak chia semínka obsahují více omega-3 mastných kyselin jako losos, který patří mezi nejlepší zdroje omega-3. Jenže má to háček.
Musíme však mít na paměti, že tyto omega-3 nenasycené mastné kyseliny tvoří především kyselina alfa-linolenová (ALA), která není tak prospěšná, jak se na první pohled zdá.
Předtím, jak vaše tělo alfa-linolenovou kyselinu využije, se tato kyselina musí přeměnit se aktivně formy kyseliny eikosapentaenové a dokosahexaenové.
Lidské tělo bohužel není efektivní při přeměně alfa-linolenové kyseliny na tělu využitelné formy omega-3 mastných kyselin.
Z toho důvodu rostlinné omega-3 nenasycené mastné kyseliny bývají méně užitečné jako ty živočišného původu, které najdeme například v rybím oleji (21).
Studie dále ukázaly, že mleté chia semínka dokáží zvýšit hladinu alfa-linolenové a eikosapentaenové kyseliny v krvi. Nedokáží však zvýšit hladinu dokosahexaenové kyseliny (19, 22).
A toto může být problém.
Většina expertů považuje tyto semínka za nepříliš dobrý zdroj omega-3 mastné kyseliny. Důvodem je, že nedodávají našemu tělu kyselinu dokosahexaenovou, která je nejdůležitější omega-3 mastnou kyselinou.
Takže pokud se chcete obohatit o kyselinu dokosahexaenovou, která je potřebná pro vaše tělo a mozek, jezte raději mastné ryby nebo užijte rybí olej. Pokud jste vegan či vegetarián, sáhněte po jiném rostlinném doplňku kyseliny dokosahexaenové.
Chia semínka vám mohou snížit riziko výskytu srdečních chorob
Jelikož chia semínka mají vysoký obsah vlákniny, bílkovin a omega-3 mastných kyselin, dokáží snížit riziko výskytu onemocnění srdce.
Jejich přínos pro naše tělo zkoumali různé studie. Jejich výsledky však nebyly jednotné.
Experimenty na potkanech ukázaly, že chia semínka mohou snížit rizikové faktory jako množství triglyceridů, zánětů, inzulínovou rezistenci a břišní tuk. V našem těle dokáží také zvýšit hodnoty “dobrého” HDL cholesterol (23, 24).
Během experimentu na lidech se však snížení těchto rizikových faktorů nepotvrdilo (19).
Další studie zase prokázaly, že chia semínka mohou u lidí, kteří trpí hypertenzí a mají vysoké riziko výskytu srdečních onemocnění, výrazně snížit krevní tlak (25, 26).
Chia semínka tedy mohou být prospěšné pro vaše srdce. Neočekávejte však významný účinek, pokud jejich konzumaci nespojíte se zdravější stravou a životním stylem.
Obsahují velké množství živin, které jsou důležité pro kosti
Chia semínka obsahují velké množství živin, které jsou důležité pro zdraví kostí. Patří mezi ně hlavně vápník, fosfor, hořčík a bílkoviny.
Obsah vápníku je doslova úchvatný. V 25 gramech smienok se nachází 18% doporučené denní dávky tohoto minerálu.
Obsahují dokonce více vápníku než většina mléčných produktů, a proto jsou chia semínka výborným zdrojem vápníku pro lidi, kteří nejedí mléčné produkty.
Semínka však obsahují kyselinu fytovou, která do jisté míry snižuje vstřebávání vápníku.
Chia semínka mohou snížit hladinu cukru v krvi
Vysoká hladina cukru v krvi v lačném stavu je typickým symptomem cukrovky druhého typu.
S vysokou hladinou cukru je spojeno i zvýšené riziko výskytu některých chronických chorob, včetně onemocnění srdce (27).
Nepříznivé účinky na naše srdce mohou mít i dočasné prudké nárůsty hladiny cukru v krvi, vyskytující se na pravidelné bázi. To, že hladina cukru v naší krvi pravidelně narůstá v nadměrných hodnotách nám může způsobit zdravotní potíže (28).
Experimenty na zvířatech ukázaly, že chia semínka mohou zlepšit citlivost buněk na inzulín. Dále se ukázalo, že semínka zlepšují regulaci hladiny cukru v krvi a její stabilizaci po konzumaci jídel (24, 29, 30).
Několik studii ukázalo, že u lidí, kteří jedli chléb s obsahem chia semínek, se snížila hodnota nárůstu hladiny cukru v krvi po konzumaci jídel. Po konzumaci chleba bez chia semínek byl nárůst hladiny cukru stále vysoký (31, 32).
Mohou snížit chronický zánět
Zánět je běžnou reakcí vašeho těla na infekci či zranění. Typickým příkladem je červená a oteklá pokožka.
I přesto, že zánět pomáhá našemu tělu se léčit a překonat bakterie, viry či jiné infekční agensy, může našemu tělu i ublížit.
Nejškodlivější zánět je chronický, který dokáže zvýšit riziko srdečních chorob a rakoviny.
Chronický zánět se neprojevuje viditelnými příznaky, ale mohou vám ho zjistit měřením zánětlivých markerů v krvi.
Riziko chronického zánětu v těle zvyšuje zejména nezdravá životospráva jako kouření, nedostatek cvičení a špatný jídelníček.
Naštěstí, některé zdravé potraviny však hladinu markerů chronického zánětu v krvi mohou také snížit.
Jedná tříměsíční studie, které se zúčastnilo dvacet diabetiků ukázala, že každodenním užíváním 37 gramů chia semínek se zánětlivé markery hs-CRP snížily o 40%. Naopak, u diabetiků, kteří jedli pšeničné otruby, se žádné významné zlepšení nepozorovalo (25).
Další studie však nedokázali zaznamenat významný účinek chia semínek na zánětlivé markery (33).
Jak je zařadit do jídelníčku – dávkování a užívání
Chia semínka se dají velmi snadno zahrnout do vaší stravy.
Tyto semínka nemají výraznou chuť, a proto je můžete přidat téměř do všeho.
Na rozdíl od lněných semínek je nemusíme ani drtit, a proto jsou velmi jednoduché na přípravu.
Můžete je jíst syrové nebo si je namočit do šťávy. Přidávají se také do ovesné kaše, pudinků, smoothie či do pečiva.
Dají si jimi posypat i cereálie, jogurt, zelenina a rýžové jídla.
Díky jejich schopnosti vsakovat vodu a tuk je můžeme také použít na zahuštění omáčky a také jako náhradu vajec.
Po smíchání s vodou se dokáží přeměnit na gel.
Přidáním chia semínek do jídel se také značně zvýší jejich výživová hodnota.
Vypadá to tedy tak, že našemu tělu nemohou uškodit. Pokud však nezvyknete jíst hodně vlákniny a zkonzumujete najednou velkou porci semínek, tak potom je možnost, že se objeví nežádoucí účinky, které mohou mít vliv na trávení.
Doporučuje se tedy jíst jen 20 gramů (t. j. přibližně jeden a půl polévkové lžíce) chia semínek dvakrát denně.
Možné vedlejší účinky
U zdravých lidí se po konzumaci chia semínek vedlejší účinky neobjevují (64).
Mnoha lidem však neprospívá vysoký příjem vlákniny a obecně se příliš vysoký příjem nedoporučuje. Negativním symptomem se však dá předejít tím, že příjem vlákniny začnete postupně zvyšovat. Také byste měli pít hodně vody, která vláknině pomůže projít trávicím traktem.
Obsah kyseliny fytové
Podobně jako ostatní semínka, i tyto obsahují kyselinu fytovou.
Kyselina fytová je rostlinná sloučenina, která se váže s takovými minerály, jako železo či zinek a zpomaluje jejich vstřebávání z jídel (65).
Ředění krve
Velké dávky omega-3 mastných kyselin, které najdeme například v rybím oleji, mohou našemu tělu pomoci s ředěním krve (66).
Když tedy užíváte léky na ředění krve, měli byste se poradit s vaším doktorem, zda je pro vás vhodné konzumovat velké množství chia semínek. Omega-3 mastné kyseliny totiž mohou ovlivnit účinnost vašich léků (67, 68).
Léky na cukrovku
Studie ukázaly, že chia semínka mohou značně snížit hladinu cukru v krvi (23). Předpokládá se, že je to zřejmě díky jejich vysokému obsahu vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do krve (24).
Příjem malé porce chia semínek může ve většině případů pomoci diabetikům kontrolovat si hladinu cukru v jejich krvi. Dávky inzulínu jsou však přizpůsobeny a upravené osobním potřebám, aby bránily poklesu a prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi (25).
Jelikož konzumace nadměrného množství chia semínek může způsobit pokles hladiny cukru v krvi, museli byste upravit dávkování vašich léků na cukrovku.
Léky na krevní tlak
Kromě toho, že chia semínka snižují hladinu cukru v krvi, dokáží snížit krevní tlak.
Jedná studie ukázala, že v průběhu dvanácti týdnů konzumace chia semínek se snížil krevní tlak, markery cukru v krvi a zánět (26).
Důvodem je, že chia semínka obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které, jak se ukázalo, dokáží ředit krev a snižovat krevní tlak.
Během jiného experimentu, kterého se zúčastnilo 90 lidí s vysokým tlakem se zjistilo, že užívání doplňku omega-3 mastné kyseliny v průběhu osmi týdnů dokáže snížit systolický tlak průměrně o 22,2 mm Hg a diastolický tlak o 11,95 mm Hg.
Ti, kteří se tohoto experimentu zúčastnili, však chodili na dialýzu. U obecné populace tedy zlepšení těchto faktorů nastat nemusí (27).
Lidé s vysokým krevním tlakem tedy mohou sáhnou po chia semínkách. Třeba však mít na paměti, že semínka dokáží zvýšit účinnost léků na krevní tlak, což může vést k hypotenzi – k nízkému krevnímu tlaku.
Nadměrná konzumace chia semínek může způsobit zažívací problémy
Vláknina je nezbytná pro vaše zdraví. Živí se jí prospěšné bakterie ve vašem střevě a kromě toho má i mnohé jiné důležité úkoly. Její nadměrná konzumace však některým lidem může způsobit problémy (7, 8).
Nadměrný příjem vlákniny může způsobit bolesti břicha, zácpu, průjem, nadýmání a plyny ve střevech (9).
Tyto obtíže se také mohou objevit, když po vysoké dávce vlákniny nepijete dostatečné množství tekutin. Voda je totiž zapotřebí, aby vláknina prošla trávicím traktem.
Lidé, kteří trpí zánětlivými onemocněními střev (například ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou) by si měli kontrolovat příjem vlákniny a tudíž potenciálně omezit i konzumaci chia semínek.
Tyto chronické nemoci způsobují zánět a zúžení gastrointestinálního traktu, což vede k bolestem břicha, krvácení, průjmu a ztrátě hmotnosti (10, 11).
Ačkoli na jedné straně je vláknina důležitá a její příjem nás může dlouhodobě chránit před zánětlivými onemocněními střev (12), přílišná konzumace může způsobit přesný opak. Pokud po konzumaci chia semínek nebo jakéhokoli jiného zdroje bohatého na vlákninu pocítíte nevolnost, omezte jejich příjem.
Během konzumace chia semínek se můžeme zadusit
I když tyto semínka jsou pro většinu lidí bezpečné, během jejich konzumace se však může zvýšit riziko udušení se. Dejte si tedy pozor na to, abyste je jedli opatrně. Platí to zejména pro lidi, kteří trpí poruchami polykání.
Riziko udušení je spojeno s tím, že suché chia semínka se ve vodě nebo v jiné tekutině rozpínají na 10 až 12-násobek své hmotnosti (13).
Tato jejich vlastnost je užitečná při vaření nebo pečení, avšak může být dost nebezpečná pokud k tomu dojde v krku, kde by mohli uváznout.
Stalo se to jednomu 39 letému muži, který snědl polévkovou lžíci suchých chia semínek a pak je zapil sklenicí vody.
Semínka se v jeho jícnu roztáhly a ucpaly ho. Tento muž tedy musel jít na pohotovost a tam mu semínka vybrali (14).
Chcete chia semínka zapít, pro bezpečnost si je raději vždy namočte 5-10 minut před jídlem.